Let bij overdracht op jacht- en visrechten

Jacht- en visrechten zijn verbonden met de grond waarop iemand deze rechten kan uitoefenen. Het is belangrijk om bij de overdracht van landerijen, bos of woeste grond nauwkeurig te kijken hoe het zit met die rechten. Is bijvoorbeeld de jacht verhuurd? De koopovereenkomst bepaalt hoe de feitelijke aanvaarding door de koper zal geschieden.


Jachtrecht voor 6 tot 12 jaar

Het jachtrecht is op dit moment geregeld in de Flora en Faunawet. De eigenaar van de grond is bevoegd het jachtrecht verhuren, tenzij de grond bijvoorbeeld is verpacht aan een grondgebruiker. Dan moet deze laatste toestemming verlenen, of er moet in de pachtovereenkomst hierover een andere bepaling zijn opgenomen. De duur van de huurovereenkomst is vrij om te bepalen, maar minimaal 6 en maximaal 12 jaar.
Elk beding of optie tot verlengen is nietig. Na verloop van de termijn is daarom een nieuwe overeenkomst nodig.
De huurder kan zijn jachtrecht ook weer weder-verhuren maar dan wel met toestemming van de oorspronkelijke verhuurder. De minimumduur van zes jaar geldt niet voor wederverhuur. Dat mag korter.
De maximale duur kan niet langer zijn dan de duur van de onderliggende jachthuurovereenkomst. De jachthuurovereenkomst kan worden geregistreerd bij een notaris of bij de Belastingdienst; dit is niet verplicht.

Bij overdracht van de grond blijven de afspraken uit de jachthuurovereenkomst ongewijzigd van kracht. Dat geldt dus ook voor de overeengekomen huurprijs. De jager kan gebruik blijven maken van zijn rechten voor de duur van de overeenkomst. De nieuwe eigenaar van de grond heeft dat te dulden.

Een gehuurd jachtrecht is vatbaar voor vererving. Dat betekent dat indien de huurder-jager overlijdt, de huurrechten overgaan op diens erfgenamen. Dit is anders als de huurovereenkomst bepaalt dat het recht eindigt bij overlijden van de huurder.

Visrechten naar de Kamer

De uitgifte van visrechten is in Nederland gekoppeld aan de eigendom van de grond onder het water. Degene die recht heeft op de visrechten (de visrechthebbende) is de eigenaar van die grond of degene die het visrecht huurt van de eigenaar.

Als het niet om rijkswateren gaat ligt de uitgifte van visrechten bij regionale overheden, zoals waterschappen, provincies en gemeenten. In landbouw- en natuurgebieden zijn ze grotendeels in handen van particulieren of van organisaties. De Kamer voor de Binnenvisserij moet de uitgifte van een visrecht eerst goedkeuren. Ze kan goedkeuring weigeren of de overeenkomst laten aanpassen als bijvoorbeeld de huurprijs te hoog is.

Een huurovereenkomst heeft een looptijd van 6 jaar. Er volgt automatisch een verlenging als partijen de overeenkomst niet schriftelijk beëindigen. Als de verhuurder de overeenkomst tijdig opzegt kan de huurder de Kamer toch nog vragen om de huurovereenkomst te verlengen.
De visrechthebbende kan andere personen via een schriftelijke toestemming toestaan om te vissen.

Nieuwe natuurbeschermingswet

Het jacht- en visrecht is nu nog geregeld in de Flora en faunawet. Samen met de Natuurbeschermingswet en de Boswet gaat ze straks op in de nieuwe wet Natuurbescherming. De Tweede Kamer moet dat wetsvoorstel nog behandelen. Doel van deze nieuwe wet is een goede bescherming van de biodiversiteit zonder stijging van lasten. Ook moet de wet zorgen voor een breed draagvlak voor natuur. De provincies krijgen een hoofdrol bij het uitvoeren van de wet.

Tekst: notaris mr. Fedde Op de Coul (Heuvelrugnotarissen) te Utrechtse Heuvelrug, f.opdecoul@heuvelrugnotarissen.nl, tel. 0343-208000.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer