Nevedi+komt+met+soja%2Dconvenant
Nieuws
© Nieuwe Oogst (LLTB)

Nevedi komt met soja-convenant

Duurzame soja uit Nederland en verantwoorde soja uit het buitenland. Diervoederbrancheorganisatie Nevedi gaat voor een tweesporenbeleid als het gaan om het gebruik van verantwoorde soja.

Binnen de EU zet Nevedi zich ervoor in dat gebruik van verantwoorde soja gemeengoed wordt. 'De marktvraag zal de snelheid van de omslag bepalen. Bij de juiste keuzes nu, zal blijken dat de transitie tot stand komt', zegt Nevedi-directeur Henk Flipsen.

Komende week legt Nevedi de tekst van een soja-convenant voor aan haar leden. Hierin staat dat een standaard-duurzaamheidsniveau wordt vastgesteld voor alle ingekochte soja.

RTRS-soja

De verwachting is dat via de marktvraag in 2015 0,6 miljoen ton gekochte soja gecertificeerd is conform de criteria van de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Daarmee dekken Nevedi-leden af dat voor vlees, zuivel en eieren voor binnenlandse consumptie diervoeder wordt gebruikt met RTRS-soja.

Nog eens 1,2 miljoen ton soja voldoet ook aan duurzaamheidscriteria, zoals onder meer geen illegale ontbossing, goede arbeidsomstandigheden en goede landbouwpraktijken. Deze hoeveelheid soja is gemoeid met de Nederlandse productie van vlees, zuivel en eieren bestemd voor export.

Klein deel

Overigens is de totale 1,8 miljoen ton soja is minder dan 0,7 procent van de wereldwijde productie van circa 285 miljoen ton, die stijgt door de internationaal toenemende vraag naar vlees, zuivel en eieren en voor verbruik als biodiesel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer