Rhizoctoniaresistentie+ondersteunen+in+teelt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Rhizoctoniaresistentie ondersteunen in teelt

Bieteninstituut IRS adviseert bietentelers om rhizoctoniaresistente rassen in de teelt te ondersteunen met een goede voorvrucht en een goede bodemstructuur.

De resistentie tegen rhizoctonia in speciaal daarvoor veredelde rassen voor de teelt van suikerbieten is niet volledig. Voor het gewenste teeltresultaat zijn aanvullende maatregelen nodig.

Alle teeltregio's

Rhizoctonia veroorzaakt de grootste problemen op de lichte gronden in het zuidoosten, oosten en noordoosten van Nederland. Wel meldt IRS dat de bodemschimmel kan voorkomen in alle teeltregio's en ook op kleigronden.

Vooral bouwplannen met veel maïs, peen, schorseneren, lelies, gladiolen en gras zijn gevoelig. Verder bevordert met name een slechte structuur de mate van aantasting door rhizoctonia.

Enige remedie

Voor percelen waar rhizoctonia voorkomt is de teelt van resistente rassen de enige remedie. Ondersteuning van de resistentie kan door aandacht te besteden aan de voorvrucht en de zorg voor behoud van de bodemstructuur.

Als voorvrucht voor suikerbieten op gevoelige gronden hebben aardappelen en graan de voorkeur, eventueel in combinatie met kruisbloemige groenbemesters. Bij een goede bodemstructuur hoort volgens IRS onder meer het op peil houden van de pH.

Wegval kiemplanten

Een te lage pH versterkt de aantasting van rhizoctonia. Voor zandgrond ligt de optimale pH tussen 5 en 6. Een goede bodemstructuur is met name van belang om wegval van kiemplanten door rhizoctonia vroeg in het voorjaar tegen te gaan.

Tot slot meldt IRS dat het beter is om rhizoctoniaresistente rassen niet voor half maart te zaaien vanwege de schietergevoeligheid.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer