Schoonmaakwerk bij vleesbedrijven onveilig

Slachterijen en vleesverwerkende bedrijven hebben te weinig aandacht voor werknemers die machines schoonmaken. Dat meldt Inspectie SZW.

Schoonmaakwerk+bij+vleesbedrijven+onveilig
© Inspectie SZW

De voormalige Arbeidsinspectie controleerde vorig jaar 217 bedrijven. Daarvan vertoonde 90 procent tekortkomingen.

Schoonmakers in de vleessector staan bloot aan twee ernstige risico’s: ongevallen door onveilige of niet uitgeschakelde machines en infectieziekten door virussen, parasieten en bacteriën.

Voedselveiligheid

Bedrijven doen er volgens Inspectie SZW veel aan om bacteriën niet in het vlees te laten komen met het oog op de voedselveiligheid, maar beschermende maatregelen ontbreken vaak voor schoonmakers.

Ook lunchen werknemers vaak in bedrijfskleding zonder zich te ontsmetten. Daarmee kunnen ze zichzelf en anderen besmetten met .

Werk stilgelegd

Inspecteurs constateerden 488 overtredingen. In tien gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk werd stilgelegd. Er mocht niet meer worden schoongemaakt voor de risico’s waren verholpen.

De Inspectie SZW heeft de onderzochte bedrijven opgedragen om de risico’s van schadelijke organismen voor schoonmakers in kaart te brengen en maatregelen te nemen.

Boetes

In 2015 gaat de inspectie opnieuw controleren. Bij overtredingen volgen meteen boetes en blijven waarschuwingen achterwege.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer