Drukte+bij+bietenmiddag+Valthermond
Nieuws
© nieuwe oogst

Drukte bij bietenmiddag Valthermond

Zo'n 250 akkerbouwers hebben gisteren de bietenmiddag op proefboerderij 't Kompas in Valthermond bezocht. Dit dankzij of ondanks het slechte weer.

Trekkers met proefveldkarren moesten tien keer langs de proeven rijden. De onderwerpen waren pH, stemphylium, grondbewerking en rassenkeuze.

Voor een optimale opbrengst hebben suikerbieten een pH van 5,1 nodig. Te hoog of te laag kan nadelig zijn, ook voor andere gewassen.

Bekalken

Op gronden met een grote variatie binnen een perceel is plaatsspecifiek bekalken met inzet van de Veris scan een oplossing. Zo'n scan geeft inzicht in variatie in pH en organische stofgehalte binnen een perceel.

Het IRS en de proefboerderij toetsen maatregelen om de nadelige gevolgen van stemphylium te beheersen. Verschillende strategieën liggen in twee rassen, Rino en Sandra.

Stemphylium

Uit onderzoek blijkt dat bieten na een gewas aardappelen de meeste kans op stemphylium geeft. Graan is een betere voorvrucht.

PPO-onderzoeker Harry Scholtens wijst er op dat grondbewerking bij suikerbieten belangrijk is. Slechte systemen zijn er volgens hem niet, wel verschillen.

Opkomsten

Door de jaren heen laat spitten en de schijfcultivator de hoogste opkomsten bij bieten zien. Ploegen en de vastetandcultivator maken de grond minder stuifgevoelig.

De zaadfirma’s Betaseed, KWS, SESvander Have en Strube gaven een toelichting bij demovelden met bietenrassen. Duidelijk werd dat telers de komende jaren kunnen kiezen uit veel nieuwe rassen.

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer