Polder Waard Nieuwland krijgt oppepper

Provincie Noord-Holland, het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gemeente Hollands Kroon gaan de agrarische structuur en watersysteem in Polder Waard-Nieuwland op Wieringen verbeteren.

Polder+Waard+Nieuwland+krijgt+oppepper
© Mike Schellart

De drie partijen tekenden woensdag hiertoe een overeenkomst op Wieringen. Wethouder Theo Groot deed dat namens Hollands Kroon, gedeputeerde Tjeerd Talsma namens de provincie en Cees Mantel namens Hollands Noorderkwartier.

Ook werden de kavelruilen op Wieringen en de Wieringermeer beklonken. Zes boeren, provincie Noord-Holland en vijf andere partijen ruilen zo’n 153 hectare grond. Hiermee komt een eind aan de nasleep van het gestrande Wieringerrandmeer.

Gedeputeerde Jaap Bond tekende namens de provincie. De boeren tekenden uit solidariteit niet tijdens de 'feestelijke' bijeenkomst op Wieringen. Omdat er nog meer kavelruilen op stapel staan in de streek, willen zij andere boeren niet onder druk zetten.

Gebiedsvisie

Talsma, Bond, Groot en Mantel gaven vervolgens op het land in Waard-Nieuwland het startsein voor de versterking van de polder.

Nog meer kavelruilen in het gebied moet de agrarische structuur van een boeren in het gebied verbeteren. Ook in de Wieringermeer staan er nog kavelruilen op stapel.

De twee beklonken kavelruilen moeten dienen voor een 'domino-effect' om mee kavelruilen mogelijk te maken. De provincie heeft nog zo'n 400 hectare grond in haar bezit. Die wil zij terug verkopen aan de boeren in het gebied.

Watersysteem

Ook moet het watersysteem op orde worden gebracht, meldde hoogheemraad Cees Mantel. 'Hiervoor hebben we grond nodig. Dit is een kans om die aan te kopen.'

'We willen voorkomen dat we weer niet belandden in de situatie van 2008 toen er grote wateroverlast was', aldus Mantel. 'We kunnen nu 14,5 millimeter neerslag per etmaal afvoeren. Dat moet in 2100 zeker 20 millimeter zijn.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer