Kavelruil+bezegelt+eind+Wieringerrandmeer
Nieuws
© Mike Schellart

Kavelruil bezegelt eind Wieringerrandmeer

Zes boeren, provincie Noord-Holland en vijf andere partijen ruilen zo’n 153 hectare grond op Wieringen en in de Wieringermeer. Hiermee komt een eind aan de nasleep van het gestrande Wieringerrandmeer.

De kavelruil wordt woensdag bezegeld op Wieringen. Dan worden de overeenkomsten voor de kavelruilen op Wieringen (111 hectare) en de Wieringermeer (42 hectare) getekend door alle partijen.

Deze week ging het Noord-Hollands provinciebestuur akkoord met de grondaan- en verkoop. In de overeenkomst zijn nog wel ontbindende voorwaarden opgenomen. Eind januari staan de notariële transporten gepland.

Impuls

Door de inbreng van provinciegronden inclusief een boerderij in de polder Waard-Nieuwland vindt een bedrijfsverplaatsing plaats en kunnen drie veehouderijen op Wieringen hun oppervlak vergroten.

Dit levert een impuls op voor het herstel van de agrarische structuur, in totaal zo’n 270 hectare. In de Wieringermeer levert de kavelruil een structuurversterking op van 160 hectare.

Opsteker

‘Een forse opsteker. Hiermee is na jaren van misère de eerste stap gezet om tot meer ruilen te komen. We verwachten een domino-effect’, zegt directeur Erwin van den Berg van Stivas die in opdracht van de provincie de structuurverbetering uitvoert.

De kavelruil duurde twee jaar. ‘Dat lijkt lang, maar er is een boerderijverplaatsing voorbereid en er zijn veel partijen bij betrokken. Er is door provincie, LTO Noord en andere betrokkenen hard gewerkt en flink gemasseerd om dit voor elkaar te krijgen’, aldus Van den Berg.

Wieringerrand

De kavelruil is het gevolg van het in 2011 gestrande natuurplan Wieringerrandmeer, waarvoor aanvankelijk tientallen boeren moesten wijken of grond inleveren.

De provincie heeft tot die tijd honderden hectares grond in het noordwestelijk deel van de Wieringermeer en in polder Waard-Nieuwland verworven. Die worden nu terugverkocht aan de boeren.

Nasleep

Ook voorzitter Jan Fedde Rotgans van LTO Noord Hollands Kroon is blij dat er aan ‘een lange, vervelende periode’ een eind komt. ‘Makkelijk was het niet, omdat de nasleep van het Wieringerrandmeer nog altijd veel losmaakt bij boeren.’

Door het ingrijpen van de provincie zijn Wieringen en Wieringermeer vijftien jaar op achterstand gezet, stelt Rotgans. ‘Het gebied moet weer mee in de vaart der volkeren. We moeten weer opstaan en vanaf nul beginnen om het gebied weer tot leven te wekken en op de kaart te zetten.’

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer