Kavelruil+van+38+hectare+op+Texel
Nieuws
© Stivas

Kavelruil van 38 hectare op Texel

Een melkveehouder, kaasmaker, kerkgenootschap, natuurorganisatie en een oud-boer hebben gisteren op Texel 38 hectare geruild. Twee locaties (Zuid-Haffel en omgeving Nieuwlanderweg) worden via de kavelruil Eendenkooi verbonden.

De kavelruil dankt zijn naam aan de eendenkooi aan de Zuid-Haffel waar de ruil zich omheen afspeelt. In het 'overtollig' vastgoed dat de natuurorganisatie afstoot, ligt de basis voor de ruil. Agrarische bedrijven profiteren in meerdere opzichten.

De melkveehouder en de melkveehouder annex kaasmaker zagen mogelijkheden om met elkaar te ruilen als voor de melkveehouder/kaasmaker een tweede bedrijfslocatie kon worden gerealiseerd.

Oplossing

In de verkoop van agrarische opstallen door een natuurorganisatie schuilde de oplossing. Land en gebouwen aan de Pijpersdijk leveren een bedrijfslocatie op van ruim 13 hectare.

De melkveehouder die aan de Pijpersdijk grond afstoot, kan dit aansluitend aan de huiskavel terug krijgen. Omdat ook een kerkgenootschap mee ruilt, ontstaat voor genoemde melkveehouder aan de Zuid-Haffel een huiskavel van ongeveer 40 hectare.

Sluitstuk

Een voormalig boer kan het erfperceel iets vergroten. In totaal komt de verbetering van de agrarische structuur voor de ruiling uit op een oppervlak van bijna 100 hectare.

In de afgelopen zes jaar is er voor kavelruil op Texel speciale aandacht geweest. Stichting Ter Verbetering van de Agrarische Structuur (Stigas) had de mogelijkheid om extra inzet te plegen om tot structuurverbetering op Texel te komen.

Kavelruil de Eendenkooi vormt het sluitstuk daarvan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer