Kavelruil+De+Liemers+en+Maurik+gestopt
© Vidiphoto

Kavelruil De Liemers en Maurik gestopt

Stichting Effectief Verkavelen in Gelderland (Stevig) krijgt twee kavelruilprojecten niet van de grond.

Het betreft een project in De Liemers van ruim 2.700 hectare en rond Maurik (circa 1.700 hectare) die zijn aangevraagd in het kader van Verkavelen voor Groei. Deze kavelruilprojecten worden door grondgebruikers zelf aangedragen en kennen een verkorte looptijd van ongeveer een jaar.

Secretaris Jan van Rheenen van Stevig wijt het afketsen van de twee projecten niet aan de bereidheid tot verkavelen onder de grondgebruikers. 'Animo onder de boeren is er zeker. In de Liemers is het probleem dat er te weinig ruilgrond voorhanden is. De veelal jonge boeren daar willen er niet weg.'

Nieuwe poging

Hoewel de projecten nu definitief zijn stilgelegd, sluit Van Rheenen niet uit dat over een paar jaar een nieuwe poging wordt gewaagd. Als het dan wel lukt op tijd voldoende ruilgrond te verwerven, is er volgens hem voldoende smeermiddel om de landbouwstructuur succesvol te verbeteren.

'De boeren die er zitten, blijven zeer enthousiast.'

Wel gelukt

In andere delen van Gelderland is Verkavelen voor Groei wel gelukt. Het betreft projecten in Winterswijk (7.000 hectare) en De Glind bij Barneveld, waar een ruilproject van 2.000 hectare ligt om te worden uitgewerkt.

· Lees meer hierover komende zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer