%27Weidevogel+heeft+m%C3%A9%C3%A9r+bescherming+nodig%27
Nieuws
© Vogelbescherming

'Weidevogel heeft méér bescherming nodig'

De Vogelbescherming is geschrokken van de laatste SOVON Vogelbalans die zaterdag wordt gepresenteerd.

'We wisten dat het niet goed ging met de Nederlandse vogelstand maar het is veel erger dan verwacht', zegt een woordvoerder.
Vooral met weidevogels gaat het slecht: 'De patrijs en de veldleeuwerik zijn we al kwijt en als we niet oppassen volgen ook de grutto, de watersnip en de scholekster. Als het tegenzit zijn er over dertig jaar geen scholeksters meer.'

Intensieve landbouw

Volgens de woordvoerder is de teloorgang van de weidevogel vooral te wijten aan de intensieve landbouw: 'Door het laaghouden van de waterstand en het grasland en de grote hoeveelheid kunstmest die wordt gestrooid neemt het leefgebied af.'

De laatste jaren is er veel aandacht geweest voor de bescherming van de weidevogel. Dat is niet genoeg, zegt Vogelbescherming. 'Op slechts 5 procent van het grasland wordt rekening gehouden met weidevogels, we kunnen niet op tegen de overige 95 procent waar intensieve landbouw wordt bedreven.'

Natte gebieden

Niet alleen de weidevogels doen het slecht. Ook vogels in natte gebieden nemen in aantal af. Overbevissing, afname van het leefgebied en grootschalige plannen voor windmolens zetten de watervogelstand onder druk, zegt Vogelbescherming

Muizenjaar

Volgens de organisatie is er ook goed nieuws. 2014 is een goed 'muizenjaar'. Sommige roofvogelsoorten profiteren daarvan. Ook ziet het lichtpuntjes op plekken waar gewerkt is aan natuurherstel, daar doen vogels het wel goed.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer