Peter van Agt: ‘Op slot gaan is spannend, maar te doen’

Als contactbedrijf zat de Fladderfarm, het legpluimveebedrijf van Peter en Esther van Agt in Oirschot, bijna twee weken dicht. ‘Een spannende tijd. Maar op zich is die periode wel door te komen’, blikt Peter van Agt terug op deze periode. Over de schade durft hij nog niets te zeggen.
Donderdag kwam het verlossende woord: geen vogelgriep. Van Agt had dit eigenlijk wel verwacht: ‘Het bedrijf loopt prima, nauwelijks uitval. De voer- en wateropname zijn goed, terwijl het legpercentage zelfs iets hoger is dan anders.’
Daarmee komt een einde aan een spannende periode van twaalf dagen. De Fladderfarm is namelijk een contactbedrijf van dat van Piet Wiltenburg uit Hekendorp. Op 13 november, enkele dagen voor de uitbraak, was er bij Van Agt een vergadering van de stichting Blij met een Ei, waarvan Wiltenburg ook bestuurslid is. Deze stichting werkt aan een nieuwe structuur. Hierbij kunnen pluimveehouders ‘vleugel aan vleugel’ samen bijdragen aan de promotie van de sector.
Na een eerder telefoontje over uitval op zaterdag belde Wiltenburg op zondag met slecht nieuws. ‘Hoogpathogene vogelgriep. Dan schiet je in de alarmfase. Opnieuw onder de douche en een extra wasbeurt voor de kleren’, blikt Van Agt terug.
De Fladderfarm werd op slot gezet, iets waar Van Agt mee kan leven. ‘Terecht. De bestuursleden waren ook in de Chicken Skybox geweest. Die beschermt de kippen wel tegen bacteriën, maar een virus kan zich gemakkelijk via de lucht, bijvoorbeeld via zijkleppen, naar de stal verplaatsen.’
Het slot bleef spannend tot en met afgelopen donderdag. ‘Voor mij als (Z)LTO-bestuurder was het ook lastig’, vertelt Van Agt. ‘Ik moest bijeenkomsten overslaan. Gelukkig namen mijn collega-bestuurders Hugo Bens en Eric Hubers dit over. Met hen had ik wel veel telefonisch contact.’
Financieel gezien was er een probleem met de eieren. Vrijdag werden de eerste eieren opgehaald. Hoe groot de schade is, durft de pluimveehouder niet te zeggen.
‘De oudere eieren moeten nu naar de industrie, de versere zijn wel voor consumptie geschikt. Daarna kunnen we de balans op maken’, vertelde hij donderdagmiddag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer