Om tafel met gemeentes

LLTB-afdeling Sittard en omstreken is ingeklemd tussen België en Duitsland. Daardoor komt het afdelingsbestuur vooral in aanraking met gemeentes die het buitengebied aantrekkelijk willen maken voor toeristen. Het bestuur zit regelmatig met de gemeentebesturen om tafel om actuele zaken te bespreken. Niet alleen over het buitengebied, ook over het stedelijke gebied.

Zo hebben diverse gemeenten de afgelopen maanden verkeersknelpunten opgelost. Daar is onze afdeling erg blij mee. Een veilige verkeerssituatie, waar alle weggebruikers bij gebaat zijn, is erg belangrijk.
Het beleid met betrekking tot hondenlosloopgebieden is nog zo’n thema dat aandacht vraagt. Een aantal gemeentes is erg voortvarend te werk gegaan met het plaatsen van hondenlosloopgebied-borden. Het gevolg? Discussies tussen agrariërs in het veld en hondenbezitters. Een net ingezaaide akker is per slot van rekening geen speelweide.
Bovendien speelt het neosporaverhaal. Probeer dat maar eens goed uit te leggen aan de baasjes van de viervoeters. Hieruit blijkt dat zowel grote groepen burgers als ambtenaren niet weten wat in onze sector speelt.
De Verklaring van Roermond is ook een thema waar naar mijn mening gemeenten te weinig rekening mee houden. Ze maken plannen en houden daarin niet altijd evenveel rekening met ons buitengebied en de agrarische sector.
Laatst zijn we met onze afdeling naar het Europees Parlement in Brussel afgereisd. Daar kregen we door de Nederlandse afvaardiging nog eens op ons hart gedrukt om als LTO goed te lobbyen in Den Haag. Hopelijk krijgen onze boeren hier genoeg mogelijkheden om verder te ontwikkelen, op een manier die bij de ondernemer past, zodat de bedrijven blijven bestaan. Ze dragen bij aan de leefbaarheid rondom steden, dorpen en kleine kernen.
Uiteraard blijft de afdeling het gesprek aangaan met de diverse gemeentes, om zo samen te werken aan een mooi en leefbaar platteland.

Marie-José Penders-Bolton,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer