Helft wkk’s is in 2020 onrendabel

De helft van het opgestelde vermogen aan warmtekrachtkoppeling (wkk) is, vervangingsinvesteringen meegewogen, in 2020 onrendabel. Dit zeggen CE Delft en DNV GL in een studie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Naar verwachting draaien over zes jaar vooral de ‘must-run’-installaties, eenheden die volcontinue moeten draaien, niet kostendekkend. Deze installaties maken ongeveer 20 procent van het opgestelde wkk-vermogen uit. De marktpositie van flexibele wkk-installaties is wat beter, zeggen de onderzoekers.
De ongunstige marktpositie komt door de combinatie van een hoge gasprijs, lage elektriciteitsprijs en de lage prijs van CO2-emissierechten.
Het afschakelen van wkk-installaties leidt tot substantiële groei van CO2-emissies, staat verder in het studie. Dit komt door het type installaties dat de stroomproductie overneemt: kolen- of gascentrales.
De belangrijkste opties voor verduurzaming van de warmtevraag in de glastuinbouw zijn biomassa en geothermie, maar deze zijn alleen rendabel met subsidies.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer