Convenant+Utrechtse+fruitteelt+gehaald
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Convenant Utrechtse fruitteelt gehaald

De doelstelling uit convenant 'Schoon water Utrechtse fruitteelt' voor 2013 is ruimschoots gehaald. Uit de resultaten blijkt dat het waterschap slecht vijf normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen heeft gemeten.

Dat is een reductie van 84 procent ten opzichte van de referentiejaren 2007-2010. 'We zijn uitgegaan van het zelfreinigend vermogen van de sector en dat hebben ze waargemaakt', geeft hoogheemraad Guus Beugelink van De Stichtse Rijnlanden aan.

De doelstelling van het convenant voor 2013 was 40 procent minder normoverschrijdingen ten opzichte van de referentiejaren. 'Voor de toekomst van de sector is het belangrijk dat de spuitdrift verder wordt teruggedrongen.'

Captan

Vooral het aantal overschrijdingen van het middel captan baarde het waterschap in 2010 zorgen. Bij nog meer overtredingen zou de toelating van het middel op het spel komen te staan, weet Beugelink.

'Captan is bij de metingen van 2012 en 2013 niet meer normoverschrijdend aangetroffen. Een aandachtspunt is nog het aantal gewasbeschermingsmiddelen dat in het ondiepe grondwater is aangetroffen. Partijen zetten zich in om ook hier een oplossing voor te vinden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer