Suzuki%2Dfruit+vlieg+kost+sector+miljoenen
Nieuws
© foto: Wikipedia.nl

Suzuki-fruit vlieg kost sector miljoenen

De precieze schade is niet bekend, maar de suzuki-fruitvlieg kost Nederlandse telers jaarlijks miljoenen euro's. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) weten in antwoord op vragen van de VVD.

De sector schat dat de schade door onverkoopbare vruchten per fruitsoort ligt tussen de 2 en 20 procent, laat Dijksma weten.

Naast oogstverlies maken telers meer arbeidskosten omdat zij vruchten van mindere kwaliteit en afgevallen vruchten van het perceel verwijderen om geen rijpe vruchten achter te laten.

Oplossingen

De sector is zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van ziekten en plagen in gewassen en neemt deze verantwoordelijkheid ook op zich, zegt Dijksma. Wel laat zij weten in overleg met de sector te werken aan maatregelen om de suzuki-fruitvlieg in 2015 te kunnen bestrijden.

Oplossingen worden gezocht in bevorderen van de bedrijfshygiëne, inzet van natuurlijke vijanden en eventueel de inzet van gewasbeschermingsmiddelen.

Tracer

De sector heef voor dit jaar een vrijstelling gekregen voor de toepassing van het gewasbeschermingsmiddel Tracer. Dat geldt voor de onbedekte teelt van aardbei en in de bedekte en onbedekte teelt van bessen, braam en framboos.

Voor de kersenteelt is Tracer niet toegestaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  16° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
Meer weer