Stikstofprijs stijgt, boer wacht

Voor producenten van kunstmeststoffen zijn er voldoende argumenten om stijgende stikstofprijzen af te geven. Dat stelt Triferto in Zwolle, een internationale groothandel en producent van meststoffen.

Han ReindsenAls voorbeeld noemt marketingmanager Ronald van Hal van Triferto de gestegen prijs van ammoniak. Deze grondstof is opnieuw 10 dollar (8 euro) per ton duurder geworden. Hiermee is in een aantal regio’s een prijsniveau bereikt dat niet meer rendabel is voor de productie van meststoffen.
De beperkte beschikbaarheid van kalkammonsalpeter (kas) is al voelbaar in West-Europa, aldus Van Hal. ‘Er worden beperkte volumes aangeboden en de prijzen lijken maandelijks te stijgen met 5 tot 8 euro per ton tot het einde van het jaar.’
Op het boerenerf is weinig interesse voor stikstofmeststoffen, constateert Triferto. Telers hebben te maken met lagere opbrengstprijzen voor hun producten en stellen de meststofaankopen voor het komende seizoen uit in afwachting van een prijsdaling.
Bij kunstmestproducent Yara in Vlaardingen hebben ze de indruk dat de boeren door de lage opbrengstprijzen een ‘protesthouding’ aannemen en nog geen dure kunstmest willen kopen. ‘Minder dan in een doorsnee seizoen, maar wat is een doorsnee seizoen? De economie is grillig’, zegt commercieel manager Maarten van Daalen van Yara.
Dat is ook het beeld bij Agrifirm. ‘De piek qua aankoop ligt nooit in deze tijd. Door de lagere opbrengstprijzen in de akkerbouw is de koopbereidheid nu wel iets minder. Boeren wachten en hopen dat de prijs gaat dalen. Op dit moment stijgt de prijs door duurdere inkoop van grondstoffen bij de kunstmestproducenten’, zegt Rob van de Lindeloof van Agrifirm.
Volgens Van de Lindeloof en Van Daalen is stikstofkunstmest op dit moment niet duurder dan de afgelopen jaren. ‘De prijs is geen reden om niet te bestellen’, zegt Van Daalen. Hij verwacht niet dat de prijs op korte termijn naar beneden gaat. ‘Producenten zullen de prijs niet snel naar beneden bijstellen om de markt aan te zwengelen.’

Kali

Kaliproducten zijn iets duurder dan vorig jaar. Triferto verwacht dat de prijzen in het voorjaar van 2015 op een iets hoger niveau uitkomen dan in 2014. De beschikbare contingenten voor chloorarme kali zijn voor volgend jaar waarschijnlijk niet afdoende om de marktvraag af te dekken.
Van de Lindeloof: ‘De situatie bij kali is anders dan bij stikstof. Bij kali is nu al krapte. Er wordt mondjesmaat kali gekocht om er zeker van te zijn dat de kunstmest in huis is.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer