Goed stuk ecovlees weggooien wil jager niet

Provincie Fryslân trapte vorige week het project Gans en Bord af. Gedeputeerde Johannes Kramer en voorzitter Wiebe Zijlstra van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging Friesland legden een jonge geschoten kolgans in een koeling in een weiland in Wytgaard, net onder Leeuwarden.

Tienke WoudaHet persmoment zorgde voor veel aandacht in de regionale media. Op Twitter barstten de reacties van voor- en tegenstanders van het afschieten van ganzen en het vermarkten van ganzenvlees los.
De provincie wil samen met ketenpartners als poeliers en productontwikkelaars vijftigduizend ganzen in de voedselketen brengen. Voor de pilot heeft Fryslân een kleine 200.000 euro over.
Het project past bij de Friese Guozzenaanpak die 1 november inging. De provincie wil de schade aan landbouwpercelen met 10 procent verkleinen.
De Europese beschermde brandgans, een van de grootste schadeveroorzakers in Friesland mag voor het eerst buiten de foerageergebieden worden afgeschoten. Ook de grauwe gans en andere soorten mogen worden afgeschoten. De verwachting is dat jagers flink meer ganzen zullen afschieten.
Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) rekende uit dat het afgelopen jaar in Nederland zo’n 250.000 ganzen zijn afgeschoten. Dat aantal zal met de nieuwe provinciale ganzenaanpakken op het dubbele liggen, geeft het landelijke kennis- en adviescentrum aan.
Hiermee wordt de roep om een goede afzetmarkt voor deze vogels groter. Het netwerk om de jager heen, naast bestaande kanalen als poeliers, vrienden, kennissen en buren, is immers veel te klein om al die ganzen te consumeren. De jagers willen het duurzaam stukje vlees liever beter benutten dan weggooien, benadrukken zij herhaaldelijk.
Daar zit nu de uitdaging voor de ketenpartijen als productontwikkelaars en horeca. Hoe krijgen zij gans op het bord van de consument? En krijgen ze ganzen op het bord van de consument? De meningen zijn hierover verdeeld.
Voedselbanken nemen het vlees dankbaar aan. Wildbeheereenheid Hoeksche Waard leverde samen met provincie Zuid-Holland en het Faunafonds in een proef 5.800 ganzenpakketten aan Voedselbank Rotterdam. Maar het vlees echt in de markt zetten is niet gemakkelijk, ervaren afzetorganisaties als Hollands Wild. Veel goedbedoelde initiatieven voor het vermarkten van ganzenvlees strandden. Nederland is geen wildland, zo merken de jagers. In landen als Duitsland en België is het veel gebruikelijker om ganzenvlees te eten.
De ketenpartijen hebben met het Friese project Gans en Bord de handschoen gezamenlijk opgepakt voor het vermarkten van ganzenvlees. Als dit niet slaagt, dan zal de jager minder gemotiveerd zijn om het geweer te pakken voor schadebestrijding, geven de jagers zelf aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer