EDF-boer verliest 5,40 euro per 100 kilo

De gemiddelde EDF-boer (European Dairy Farmers) heeft in 2012 en 2013 een negatief netto bedrijfsresultaat behaald van 5,40 euro per 100 kilo melk.

Dat blijkt uit cijfers van de internationale studieclub die maandag tijdens de startavond van EuroTier in Hannover zijn gepresenteerd door bedrijfskundige Steffi Wille.
Uit meer dan driehonderd bedrijven uit achttien landen werd de gemiddelde opbrengst berekend. Die kwam uit op 43,90 euro per 100 kilo. De kosten lagen gemiddeld op 49,30 euro. Ook als de 3,20 euro per 100 kilo melk aan bedrijfstoeslagen bij de opbrengsten worden opgeteld, is het resultaat dus nog 2,20 euro per 100 kilo negatief.
De 39 Nederlandse EDF-leden scoorden gemiddeld goed qua kritieke kostprijs van circa 29 euro per 100 kilo melk. De meeste andere EU-landen zitten boven de 30 euro. Dit voordeel halen de Nederlanders deels door hun schaalgrootte. De vaste kosten dalen daardoor per kilo melk.
Nederlandse boeren zijn echter volgens Wille wel bovengemiddeld kwetsbaar. Dit ligt onder andere aan de schuld per koe. Die ligt bij de Nederlandse EDF-boeren namelijk op 11.500 euro. Het gemiddelde ligt op 6.500 euro per koe. De Deense melkveehouders kennen zelfs een gemiddelde schuldenlast van 19.000 euro per koe.
Het is deze hoge schuld en het groeiende aandeel variabele kosten dat Nederlanders en Denen gemiddeld kwetsbaarder maakt, bepleit Wille. ‘Als de melkprijs daalt, doet het meer pijn als je een grote omvang hebt.’
De bedrijfskundige stelt ook dat bedrijven met honderden koeien of meer daarom echt hun management aan moeten passen. ‘Te vaak gebeurt dat nog onvoldoende’, stelt zij.
‘De markten rond zuivel en voer worden volatieler. Dat laat zich al langer zien’, schetste Wille. ‘We zeggen dat inderdaad al langer, maar melkveehouders zijn daar grotendeels nog niet goed op ingericht.’
De European Dairy Farmers delen die zorg. De studieclub wil om die reden ook kennis opdoen bij andere branches om te kijken hoe die omgaan met toenemende prijsschommelingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer