Video%3A+%27Fundamenteel+onderzoek+bol+nodig%27
Nieuws
© Jos Thelosen

Video: 'Fundamenteel onderzoek bol nodig'

Fundamenteel onderzoek naar het fysiologisch proces binnen de bol is nodig voor de vooruitgang in de bollenteelt.

Dat zegt professor Richard Immink op 13 november bij de aanvaarding van zijn ambt als buitengewoon hoogleraar Fysiologie van bloembollen aan Wageningen University.

'Black box'

De bol wordt zelf nog te veel gezien als ‘black box’, stelt hij. 'Wij weten nog veel te weinig wat er gebeurt in het binnenste van de bol, welke DNA- en RNA-moleculen een rol spelen en welke hormonen en suikers aanwezig zijn.'

Tot nu toe was het onderzoek vooral praktisch gericht, maar met name de tulp, de beeldbepaler van de Nederlandse bollenteelt, maakt het veredelaars niet gemakkelijk. Het veredelingsproces in de bollenteelt is nu nog een tijdrovende zaak.

Invloed temperatuur

Immink wil allereerst weten hoe de temperatuur de bloei reguleert en zorgt dat de bol in het voorjaar een bloem voortbrengt.

Vervolgens wil hij weten waarom een tulpenzaadje er vijf jaar over doet om een bloeiende bol te vormen en vervolgens jaarlijks maar voor twee of drie bollen zorgt: 'Kunnen dat er niet meer worden en kan het proces niet sneller?'

Leerstoel

Immink is in 2012 benoemd tot buitengewoon hoogleraar Fysiologie van bloembollen aan Wageningen University. Zijn leerstoel wordt voor de helft gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, voor een kwart door de Topsector Flowers & Foods en voor een kwart door Wageningen University zelf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer