Fryslân wil ganzenvlees vermarkten

Jagers en poeliers in Friesland willen de afzet van afgeschoten ganzen verbeteren. Ze trapten deze week samen met provincie Fryslân het project ‘Gans en Bord’ af in een weiland in Wijtgaard, onder de rook van Leeuwarden.

Voorzitter Wiebe Zijlstra van Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) gewest Fryslân is mede-initiatiefnemer van het project. Hij kreeg signalen vanuit de achterban dat er problemen waren met de afzet van ganzen.
‘Deze jagers knoopten banden met poeliers aan en wilden graag investeren in een koeling. Dat zou een investering van duizenden euro’s zijn. Dat verdienen ze niet terug met de ganzen die ze afschieten.’
Provincie Fryslân steekt een kleine 200.000 euro in de twee jaar durende proef. Hiermee kunnen onder andere koelunits worden aangeschaft voor drie Friese Wildbeheereenheden: WBE Middelsee, De Dongeradielen en Skasterlân e.o.
In iedere koeling is ruimte voor 350 ganzen. Op één na komen de units allemaal bij agrarische bedrijven te staan. ‘De boer krijgt hiervoor een vergoeding. Niet alleen voor de stroom, maar ook voor het ongemak dat hij kan ervaren doordat jagers de ganzen in de koeling leggen.’
Een app registreert de ganzen die in de koeling belanden. ‘Pluimveeslachter Wytze van der Meer en Zonen in Dronrijp die de ganzen gaat verwerken, krijgt daarna een signaal dat de koeling vol is en kan de volle unit omruilen voor een lege.’
Jagers ontvangen voor de in de vriezers gedeponeerde gans ongeveer het drievoudige van wat ze nu ontvangen als ze een gans naar een poelier brengen. ‘We krijgen er nu zo’n 50 cent voor als we de gans naar de poelier brengen. Wanneer de gans straks de keten ingaat, ontvangen we er 1 tot 1,50 euro voor.’
Het gaat om een bijdrage in de kosten, benadrukt Zijlstra. ‘Jagen is voor velen een hobby. De ganzenjacht is ook een stukje loyaliteit naar de boer toe. De bijdrage loont de moeite om die paar extra kilometer te rijden naar de koeling.’
In Friesland zijn zo’n 1.500 jagers aangesloten bij Wildbeheereenheden. Een derde hiervan houdt zich bezig met de ganzenjacht, schat de voorman van de KNJV gewest Fryslân. Zijlstra ziet mogelijkheden voor het vermarkten van 50.000 ganzen.

Toegankelijker

Het bedrijf Kokreateur, inspiratie en creatie uit Wolvega start een productontwikkelingstraject om het vlees toegankelijker te maken voor de consument. Aan welke producten het bedrijf denkt, kan Else Giesen van Kokreateur nog niet zeggen. ‘Je kunt de hele gans opeten, en niet alleen de fileetjes. We willen het de consument gemakkelijk maken.’
Bij de verkoop van het vlees is uitleg noodzakelijk, geeft Giesen aan. ‘Het gaat om het echte verhaal. Daarin steken we veel energie. We moeten de consument informeren waarom ganzen worden geschoten. En dat we de keuze hebben om de vogels naar een destructiebedrijf te brengen of het mooie stukje duurzaam vlees op te eten.’ Volgens Zijlstra heeft het eten van ganzenvlees nog een heel slecht imago. ‘Maar de gans is een voortreffelijk stukje wildbraad.’
Het uiteindelijke doel is dat de keten zichzelf gaat financieren. ‘We moeten niet afhankelijk blijven van een financiële injectie van de provincie’, geeft Zijlstra aan. ‘De geschoten ganzen moeten zodanig in de keten komen dat de ketenpartijen er winst mee kunnen maken. De gans moet zichzelf gaan bekostigen. Er zijn de nodige berekeningen gedaan. Daaruit blijkt dat het financieel haalbaar is.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer