Populatie ganzen Zuid-Holland naar 55.000

De populatie trekganzen in Zuid-Holland gaat de komende vijf jaar terug van 150.000 naar 55.000, het niveau van 2005.

Populatie+ganzen+Zuid%2DHolland+naar+55%2E000
© Nieuwe Oogst

‘Het zijn serieuze aantallen. Als alle partijen meewerken, is dat haalbaar in vijf jaar tijd’, verklaart Wim van den Assem van FBE Zuid-Holland. De schade aan landbouwgewassen moet terug naar 2001, zo’n 25.000 euro. In 2012 was dit opgelopen tot een miljoen.

Provincie Zuid-Holland schaarde zich deze week achter het ganzenakkoord. Eerder kwamen alle partijen in de Faunabeheereenheid tot overeenstemming.

LTO Noord, Federatie Particulier Grondbezit, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Zuid-Hollands Landschap én de jagersverenigingen KNJV en NOJG gaan het aantal ganzen en de schade naar een ‘acceptabel niveau’ brengen.

Slagvaardig

Met een ‘slagvaardig ontheffingenbeleid’ en ‘effectieve maatregelen’ zoals afschot van koppelvormers, nesten onklaar maken, eieren schudden en prikken, vangacties en ‘doden met geweer’ wordt de groeiende populatie ganzen aangepakt.

Groot verschil met het huidige beleid is dat de FBE niet meer gehinderd wordt door discussies en procedures, geeft Van den Assem aan. ‘Alle partijen hebben aangegeven aan het akkoord mee te werken. Dan moeten we dus niet meer vervallen in discussies. Het is niet meer praten, maar doen.’

Natuur- en Natura 2000-gebieden

Behalve op landbouwgronden wordt ook in natuur- en Natura 2000-gebieden beheerd. Per gebied wordt bepaald welke methode het meest effectief is. ‘In een aantal Natura-gebieden is dit al mogelijk. De provincie onderzoekt nog waar het nu niet kan, maar waar het ook moet kunnen’, zegt Van den Assem.

De winterrust van 1 november tot 1 maart blijft behouden. Mocht bij de tussentijdse evaluatie in 2016 toch blijken dat de populatie ganzen onvoldoende daalt, dan wordt de winterrust ‘bijgestuurd’.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
 • Vrijdag
  13° / 9°
  90 %
Meer weer