Friedensbrot

Berlijn, 1 oktober 2014. Bijna 25 jaar na de val van de Muur. Een bijeenkomst aan de Bernauer Strasse, precies op de voormalige ‘Todesstreifen’, een term die ik niet voor u hoef te vertalen. Het is zonnig weer, de sfeer is verwarmend, maar toch hangt er nog een donkere schaduw en een zekere bedruktheid. De bijeenkomst is bij de nieuw gebouwde Verzoeningskerk. De oude Verzoeningskerk is in 1985 door het toenmalige DDR-regime opgeblazen om een beter schootsveld te hebben.
Waar ging de bijeenkomst over? Het Deutsche Bauernverband heeft samen met andere organisaties afgelopen voorjaar in de twaalf ‘nieuwere’ lidstaten van de EU veldjes met rogge gezaaid. Ook midden in Berlijn, op het voormalige niemandsland langs de Muur, is rogge gezaaid. In alle landen is de rogge geoogst, naar Berlijn gebracht en daar is er brood van gebakken.
Tijdens een korte oecumenische dienst met voorgangers uit verschillende geloofsrichtingen is het brood gezegend en vervolgens gedeeld onder alle aanwezigen. Onder hen was Lothar de Maizière, de eerste en laatste democratisch gekozen president van de DDR. Indrukwekkend hoe hij de overweldigende en overrompelende sfeer beschreef tijdens de periode rondom de val van de Muur. Christian Schmidt, de Duitse minister van Landbouw, stelde dat vrede in de wereld alleen mogelijk is met een duurzame landbouw en boeren die voedsel produceren.
Ik mocht er bij zijn namens het Europees Economische en Sociaal Comité (EESC). De grootste en mooiste symboliek voor mij was dat er graan, dus leven, groeit op de voormalige Todesstreifen. Beter kan het belang van landbouw en voedsel niet worden geïllustreerd. Wilt u meer weten, kijkt u eens op Friedensbrot.eu.

Frank van Oorschot

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer