Geen+Friese+heffing+erfafspoeling
Nieuws
© Broos Water

Geen Friese heffing erfafspoeling

Wetterskip Fryslân gaat voorlopig geen heffing op de erfafspoeling invoeren. Dat heeft het dagelijks bestuur gisteren besloten. Het waterschap pleitte voor een heffing, om zo de kosten van een stimuleringsregeling te dekken.

LTO Noord, NMV en Agrarische Jongeren Friesland vonden een tax achterhaald, omdat nu ook vanuit POP 3 en het Deltaplan Agrarisch Water stimuleringsregelingen kunnen worden gefinancierd.

Samen met LTO Noord, NMV en de Agrarische Jongeren gaat het Wetterskip nu de mogelijkheden voor een pilot om geld vanuit POP 3 en DAW te onderzoeken.

Verantwoordelijkheid

LTO Noord Fryslân is opgelucht dat de heffing van de baan is. Tegelijkertijd benadrukt voorzitter Geart Kooistra dat de verantwoordelijkheid voor het bieden van een alternatief en daaraan invulling geven nu bij de sector ligt.

'Als wij dat niet goed oppakken, dan mag het Wetterskip hier ons op aanspreken.'

250.000 VE

Wetterskip en LTO Noord willen voor februari met een convenant komen. 'Onze inzet is om tot een snelle uitvoering te komen. Er stromen 250.000 vervuilingseenheden (VE) van Friese erven af', zegt Roel de Jong van het Wetterskip.

'Het is nu te verblijvend om hier iets aan te doen. We willen dat alle bedrijven de urgentie voelen dit te verminderen.' Kooistra ontkent niet dat er een probleem is. 'Alleen het Wetterskip en de sector verschilden hoe we dit probleem konden aanpakken.'

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer