Boeren+Delfland+aan+de+slag+met+erfscan
Nieuws
© Mike Schellart

Boeren Delfland aan de slag met erfscan

Bijna veertig boeren in Midden-Delfland gaan aan de slag met project Erfafspoeling. Het gaat om een initiatief van gemeente Midden Delfland, LTO Noord Delflands Groen en hoogheemraadschap van Delfland.

In Schipluiden vond gisteravond de startbijeenkomst van project Erfafspoeling plaats. Het project wordt uitgevoerd in het kader van IODS programma Duurzaam Boer Blijven.

Dat is in het leven geroepen om het landelijk gebied van Delfland te versterken ter compensatie van de aanleg van de A4.

Nutriënten

Het project voorziet in een gratis erfscan waarbij in kaart wordt gebracht op welke wijze de afspoeling van op het erf aanwezige nutriënten naar het oppervlaktewater kan worden tegen gegaan.

'Daarbij gaat het vaak om heel basale dingen, zoals het verleggen van een hemelwaterafvoer, het ingraven van een put of het verleggen van een pad', vertelt programmacoördinator Peter van Arkel.

Subsidieregeling

Nadat de erfscan is uitgevoerd wordt een inventarisatie gemaakt waarvan voor de meest effectieve maatregelen een subsidieregeling wordt uitgewerkt.

De interesse tijdens de startbijeenkomst was groot, stelt Van Arkel. Zo'n 45 aanwezigen luisterden met interesse naar de presentatie van Jan Broos van Brooswater.

Waterkwaliteit

'Het is overduidelijk dat de waterkwaliteit en een opgeruimd erf in de belangstelling staan', concludeert avondvoorzitter Arnold van Adrichem, ook voorzitter van LTO Noord Delflands Groen.

Het gehele project dat voor de boeren in Midden-Delfland en in het Oostland beschikbaar is, wordt in2015 afgerond.

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer