AJF%3A+taks+erfafspoeling+omslachtig
Nieuws
© Jan Pit Fotografie

AJF: taks erfafspoeling omslachtig

De plannen voor een heffing op de erfafspoeling zijn te omslachtig. Dat vinden de Agrarische Jongeren Friesland (AJF). Naast LTO Noord en NMV verzoekt ook AJF het Wetterskip af te zien van de taks.

Volgens vicevoorzitter Engbert Dijkstra van het AJF draagt het systeem niet extra bij aan het verminderen van de emissie. 'De aanslag moeten boeren zelf invullen, een administratieve lastendruk. De aansluiting bij de praktijk ontbreekt.'

Onwetendheid

Daarbij komt dat veehouders al verplicht worden perssap uit de kuil op te vangen. 'Een betere handhaving hierop en het geven van tips is beter dan het invoeren van een heffing. Het is soms ook een stukje onwetendheid van boeren.'

Project

Ook ziet het AJF meer heil in een project als drie jaar geleden toen het AJF samen met provincie en Wetterskip Fryslân aan de slag ging om de erfafspoeling te verminderen. 'Dat het zaak is dat het oppervlaktewater schoon wordt, staat buiten kijf.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer