Verantwoorde groei

In de tweede helft van november wordt in de Tweede Kamer de melkveewet behandeld. Staatssecretaris Dijksma heeft een wetsvoorstel aangeboden dat naadloos aansluit bij het Zuivelplan van LTO en NZO van december 2013. Mijn grote waardering dat ze de verantwoordelijkheid weglegt bij de totale keten. Maar hoe geef je als keten invulling aan die opdracht?
We weten dat er regionaal grote verschillen zijn in hoe de melkveehouderij zich ontwikkeld heeft. Over hoe de sector zich in de toekomst zou moeten ontwikkelen lopen de meningen uiteen. Als voorbeeld noem ik de vraag of bedrijven grondloos of grondgebonden kunnen groeien in combinatie met mestverwerking. Natuurlijk wil ik koersen op een duurzame toekomst van de melkveehouderij. Maar dan zouden we wel rekening moeten houden met historische, milieu en maatschappelijke factoren.
Nu een piketpaal willen slaan met de stellingname dat bedrijven met 2,5 tot 4 grootvee-eenheden (gve) per hectare alleen maar kunnen groeien als er grond onder ligt gaat mij te ver.
Grondgebondenheid kent geen harde definitie. Voor de één is het melkveehouderij met weidegang, voor de ander ben je niet grondgebonden als je jaarrond de koeien op stal hebt staan of ben je niet grondgebonden als je maïs aankoopt in de regio.
Door nu in de melkveewet maatregelen op te nemen zoals een gve-norm, kilo’s melk of fosfaatoverschotnorm per hectare wordt voorbijgegaan aan opgebouwd ondernemerschap van de afgelopen decennia en worden meer intensieve melkveehouders bestempeld als ongewenst.
De melkveewet, zoals die er nu ligt in combinatie met het ruimtelijke beleid van provincies en gemeenten, biedt voldoende handvatten voor verantwoorde groei.

Peter Brouwers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer