Bodem heeft meer stikstofeffect

Het verhogen van de stikstofbenutting in de bodem heeft meer effect op het resultaat van een melkveebedrijf dan verhoging van de stikstofbenutting van de koeien. Dat blijkt uit ruim tweehonderd Kringloopwijzers van melkveehouders in de Achterhoek en De Liemers over 2013.

René LuijmesEen betere bedrijfsbenutting geeft een lagere excretie, een lagere afvoer van mest en minder aankoop van voer. Daarmee zijn kosten te besparen. In totaal zijn 212 Kringloopwijzers over 2013 geanalyseerd in Oost-Gelderland in het kader van het project ‘Vruchtbare Kringloop’ van LTO Noord, waterschap Rijn en IJssel, Rabobank en ForFarmers Hendrix.
De stikstofbenutting van de bodem varieert tussen de 40 en 90 procent. De fosfaatbenutting ligt tussen 40 en 120 procent. Door deze grote spreiding is voor veel bedrijven een betere fosfaat- en stikstofbenutting in de bodem mogelijk en is winst te behalen. De spreiding bij het onderdeel bodem is veel groter dan bij de koeien.
Uit de tabel blijkt dat de melkveebedrijven een gemiddeld stikstofoverschot hebben van 207 kilo per hectare en een gemiddeld fosfaatoverschot van 11 kilo per hectare. Een overschot houdt in dat deze mineralen niet goed zijn opgenomen voor productie van voer, melk of voor groei. Minder overschotten betekenen lagere verliezen.
Het stikstof- en fosfaatoverschot bij kleibedrijven blijken hoger te zijn dan bij zandbedrijven. Het grootste verschil is te herleiden naar de benuttingscijfers in de bodem.
De lagere stikstofbenutting van de bodem van kleigrond komt door een hogere stikstofbemesting van grasland en/of een slechtere benutting van de bemesting. Melkveehouders kunnen nauwkeuriger bemesten door te letten op het tijdstip van bemesten, de hoeveelheid mest en het perceel.
Melkveebedrijven op zandgrond oogsten meer kilo’s droge stof aan gras: ongeveer 600 kilo meer. Zij halen jaarlijks 10,4 ton droge stof. Het ruweiwitgehalte van het kuil- en weidegras bij kleibedrijven is hoger dan bij zandbedrijven. Dat komt mede doordat kleibedrijven meer beweiden.

Nitraatgehalte

Samen met Vitens wordt het verband tussen Kringloopwijzer en grondwaterkwaliteit bekeken in het kader van de EU-norm. Volgens Peter Schrijver van LTO Noord beschikt het drinkwaterbedrijf over veel meetgegevens. Schrijver wil het nitraatgehalte in de bodem graag onderbouwd zien, ook in verband met de derogatie. Hij hoopt dat Vitens proeven gaat doen.
Melkveehouders gaan kijken naar bodemstructuur en bodemleven. Deelnemers begonnen met inzaaien van klaver, bekalken en keken naar effect van bandenspanning.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer