Bodem heeft meer stikstofeffect

Het verhogen van de stikstofbenutting in de bodem heeft meer effect op het resultaat van een melkveebedrijf dan verhoging van de stikstofbenutting van de koeien. Dat blijkt uit ruim tweehonderd Kringloopwijzers van melkveehouders in de Achterhoek en De Liemers over 2013.

Bodem+heeft+meer+stikstofeffect
© nieuwe oogst

Een betere bedrijfsbenutting geeft een lagere excretie, een lagere afvoer van mest en minder aankoop van voer. Daarmee zijn kosten te besparen. In totaal zijn 212 Kringloopwijzers over 2013 geanalyseerd in Oost-Gelderland in het kader van het project ‘Vruchtbare Kringloop’ van LTO Noord, waterschap Rijn en IJssel, Rabobank en ForFarmers Hendrix.

De stikstofbenutting van de bodem varieert tussen de 40 en 90 procent. De fosfaatbenutting ligt tussen 40 en 120 procent. Door deze grote spreiding is voor veel bedrijven een betere fosfaat- en stikstofbenutting in de bodem mogelijk en is winst te behalen. De spreiding bij het onderdeel bodem is veel groter dan bij de koeien.

Lagere verliezen

Melkveebedrijven hebben een gemiddeld stikstofoverschot van 207 kilo per hectare en een gemiddeld fosfaatoverschot van 11 kilo per hectare. Een overschot houdt in dat deze mineralen niet goed zijn opgenomen voor productie van voer, melk of voor groei. Minder overschotten betekenen lagere verliezen.

Het stikstof- en fosfaatoverschot bij kleibedrijven blijken hoger te zijn dan bij zandbedrijven. Het grootste verschil is te herleiden naar de benuttingscijfers in de bodem.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer