PPP%3A+grote+verschillen+Kringloopwijzer
© ppp agro advies

PPP: grote verschillen Kringloopwijzer

De Kringloopwijzer is ook in waterrijke gebieden een waardevol instrument om te sturen op het totaalmanagement. Die conclusie trekt Barend Meerkerk van PPP-Agro Advies.

Meerkerk baseert zich op de resultaten van honderd ingevulde Kringloopwijzers in West- en Zuid-Nederland. Die resultaten zijn over 2012 berekend.

Op grasland variëren de opbrengsten van 7.390 kilo droge stof per hectare tot 14.142 kilo. Het gemiddelde ligt daarmee op 11.038 kilo droge stof. Dat is lager dan de 11.865 kilo die de Koeien&Kansen-bedrijven gemiddeld haalden vorig jaar.

Verschillen tussen bedrijven

‘Op zich valt dat verschil nog mee’, meent Meerkerk. ‘Maar het gaat om de enorme verschillen tussen de bedrijven.’

Volgens de adviseur zijn de resultaten sterk gerelateerd aan eigen managementkeuzes van de veehouder. ‘Als de cijfers uit het Kringloopwijzermodel rollen, herken ik de bedrijven er ook goed in.'

Hergroeischade

'Soms is er bijvoorbeeld langer gewacht met maaien bij de eerste snede, waarbij stevige hergroeischade is opgetreden richting de tweede snede. Of veehouders springen veel nonchalanter om met de laatste grassnede in de herfst. Dat vind je terug in de cijfers.’

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer