Rundvee benut 20 procent koolstof

Van de koolstof die een veestapel binnenkrijgt wordt gemiddeld 19,4 procent omgezet in melk en vlees. Dat blijkt uit een analyse van het praktijknetwerk 'Koolstof, de zwarte motor'.

Rundvee+benut+20+procent+koolstof
© Pieter Stokkermans

De deelnemers hebben voor 2012 en 2013 een kringloop berekend voor koolstof (C). Hieruit bleek dat het benuttingspercentage van de veestapels ligt tussen 16,4 en 24,4 procent. Het gemiddelde is dus 19,4 procent.

Bodem

De rest van de koolstof wordt niet door de koe benut. Het verlaat de koe grofweg via drie manieren. Allereerst via de organische stof in de mest. De koolstof komt ten goede aan de bodem.

Deze hoeveelheid kan vrij nauwkeurig worden gemeten via monstername en de correlatie met de hoeveelheid stikstof (N) in de mest.

Restpost

Verder komt er methaan (CH4) vrij bij de vertering, dit verdwijnt uit de kringloop. De hoeveelheid is afhankelijk van het rantsoen.

Koolstofdioxide (CO2) verdwijnt ook uit de kringloop. In de huidige berekening van de kringloopwijzer is CO2 de restpost: de hoeveelheid die overblijft na aftrek van de koolstof in melk, vlees, mest en CH4.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer