Mestverwerking haalt doelstelling

In 2014 en 2015 is er voldoende capaciteit om het overschot van mest in Nederland te verwerken. Na 2015 zijn geen dierrechten nodig voor de intensieve veehouderij en voor de rundveehouderij. Dat concludeert het rapport ‘Koersvast richting 2020: voortvarend in verantwoordelijkheid.’

Mestverwerking+haalt+doelstelling
© Jos Thelosen

In januari vroeg het kabinet de Nederlandse veehouderij om duidelijk te maken hoe de komende jaren aan de milieu-eisen voldaan zal worden en daar een goed onderbouwd plan bij te leveren. LTO Nederland werkte daarop samen met NZO, Nevedi, COV, Cumela en Transport en Logistiek Nederland een rapport uit dat vanavond is aangeboden aan staatssecretaris Dijksma.

Voldoende verwerking

Het rapport stelt vast dat in 2014 voldoende capaciteit operationeel is om het overschot van mest te verwerken. 'Dat is een belangrijke conclusie. Ook de verwerking voor 2015 ligt op koers', zegt Hans Huijbers, LTO-portefeuillehouder Duurzaam ondernemen. 'Mestverwerking is een essentieel onderdeel van het nieuwe mestbeleid. Het leidt voor de sector uiteindelijk ook tot verlaging van de kosten.'

In het plan wordt ruimte gevraagd voor een eigen aanpak per bedrijf en per sector. Zo staat in de melkveehouderij de introductie van de KringloopWijzer centraal. Dat biedt mogelijkheden tot verdere ontwikkeling van de bedrijven binnen de milieuvoorwaarden. De varkenshouderijketen investeert vooral in individuele of collectieve mestverwerking.

Overheid

De opstellers van het plan vragen ook aandacht voor het als wisselend ervaren overheidsbeleid. Consistent beleid en regelgeving die aansluit bij het investeringsritme van ondernemers is noodzakelijk om de juiste beweging in gang te zetten en te houden. 'De titel ‘Koersvast richting 2020’ is niet voor niets gekozen', beklemtoont Huijbers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer