Wereldwijd steun voor suikersector

Omdat de huidige marktprijzen niet voldoende zijn voor een rendabele suikerproductie hanteren landen als India, Brazilië en Thailand steunprogramma's voor de suikersector.

Wereldwijd+steun+voor+suikersector
© Joost Hazelhoff

De afgelopen jaren is de wereldoogst van suiker aanzienlijk hoger geweest dan het verbruik. De wereldvoorraad aan suiker is daardoor inmiddels opgelopen tot 76 miljoen ton.

Voor het seizoen 2014-2015 verwachten analistenbureaus dat de oogst iets lager is dan de wereldconsumptie. De theoretische voorraad daalt daardoor, maar waarschijnlijk is dit te marginaal voor herstel van de suikerprijzen. Dit meldt RVO in het verslag van het suikercomité van de Europese Commissie.

Export verruimen

Vanwege de grote suikervoorraad en ook de steun in andere suikerproducerende landen heeft Cosun bij de Europese Commissie het verzoek neergelegd om vanuit de EU de export van surplussuiker te verruimen. Nu mag de EU op basis van WTO-afspraken 1,35 miljoen ton suiker uitvoeren.

Op de internationale suikermarkten steeg de notering voor witte suiker in Londen afgelopen maand van 31,97 euro tot 33,53 euro per 100 kilo. New York noteerde met 27,90 euro precies 1 euro meer voor 100 kilo ruwe suiker op levering in maart 2015.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer