Aardappeloogst+is+bijna+binnen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aardappeloogst is bijna binnen

Veruit de meeste aardappelen in Nederland zijn inmiddels gerooid. De markt heeft het zwaar met het extra aanbod van aardappelen.

Het nog te rooien areaal bevindt zich voornamelijk in het zuidoosten bij telers met grote arealen, blijkt uit berichtgeving van Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI).

Vanwege de plaatselijk vele neerslag gaat het rooien van de laatste aardappelen iets minder snel dan gewenst.

Extra volume

Voor de markt is overigens niet erg dat de laatste aardappelen nog even op zich laten wachten. Door de bovengemiddelde oogst wordt veel extra volume volgens BAI direct aangeboden.

Afnemers moeten alle zeilen bijzetten om de grote stroom aardappelen logistiek weg te kunnen werken. De aflandprijzen variëren van 2 euro voor Fontane tot 3 euro per 100 kilo voor Agria.

Agriprins

Voor levering later in het seizoen publiceert Agriprins transacties van 6 euro voor Ramos in mei geleverd tot 7 euro voor het in juni leveren van Agria. BAI noemt dit een bedenkelijk laag prijsniveau.

De lage markprijs zorgt voor veel exportvraag. Momenteel worden aardappelen verkocht naar onder meer Pakistan en een beperkte volume naar Midden-Amerika.

Afrika

Buiten de EU blijft Afrika de grootste afnemer van Nederlandse consumptieaardappelen. De marktprijs voor opgezakte aardappelen franco kade geleverd ligt ongeveer op 7,50 euro per 100 kilo, meldt BAI.

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer