Stadslandbouw+Heerlen+vergt+geduld
Nieuws
© Rob Oostwegel

Stadslandbouw Heerlen vergt geduld

Salvatore Buchella (79) was er afgelopen zaterdag als de kippen bij. Hij was reuze benieuwd of de aardappeloogstdag in de Heerlense wijk Meezenbroek voldoende bezoekers zou trekken.

De aardappelen staan op het voormalig veld van voetbalclub Coriovallum. Dat wordt sinds een aantal maanden gebruikt voor stadslandbouw. Maar om nu te zeggen dat het storm loopt, nou nee.

Kartrekker van het project zijn gemeente Heerlen en agrarisch ondernemer Peter Erkens. 'Ik denk dat het voor de meesten nog te vroeg is', meent Buchella, wanneer hij ziet dat zijn horloge 11 uur aangeeft. 'Als er al mensen komen, dan pas tegen een uur of één.'

Duurzaamheid

Stadslandbouw is een van de manieren waarop Heerlen vrije ruimte in de stad een nieuwe invulling wil geven. Het is niet alleen een alternatieve vorm van groenbeheer, maar past ook in de filosofie van duurzaamheid: kwalitatief goede groente verbouwen dicht bij de plek waar die wordt gebruikt en gegeten.

Door omwonenden er actief bij te betrekken, creëer je betrokkenheid, kennis en samenhang in de buurt, zo is de gedachte achter het initiatief. In de buurt MSP (Meezenbroek, Schandelen en Palemig) werd de grond beschikbaar gesteld door gemeente Heerlen.

Voedselbank

Het gros van de opbrengsten dat van stukje stadslandbouwgrond afkomstig is, gaat naar de voedselbank. Daar worden wekelijks tussen de veertien en zeventien kratten met groenten afgeleverd.

Afgelopen zaterdag konden mensen, die het initiatief een warm hart toedragen, landbouwvriend worden door 25 euro te doneren. Verder mochten ze voor 25 kilo aan aardappelen mee naar huis nemen en ontvangen ze regelmatig een pakketje groenten.

Belangstelling

Toch wilde het met de belangstelling voor het evenement op deze zonnige zaterdag niet echt vlotten. Het enthousiasme van de vrijwilligers is er overigens niet minder om. Neem bijvoorbeeld Otto. Hij is net als Salvatore vrijwel iedere dag op het stukje stadslandbouwgrond in de weer.

'Het initiatief om met stadslandbouw te beginnen is lovenswaardig, maar met de zes man die zich er nu voor inzetten, gaan we het niet redden, ben ik bang', zegt Otto. 'Gelukkig zijn er ook mensen die zo nu en dan een paar uurtjes meehelpen.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer