Minder emissie bij mest met water

Het aanwenden van met water verdunde mest geeft minder ammoniakemissie én een plus op de grasopbrengst van 8 tot 17 procent. Dat laatste bleek afgelopen zomer uit praktijkproeven van Proeftuin Natura 2000 Overijssel bij pilotveehouders Jan Hemstede en Henk van Dijk.

Minder+emissie+bij+mest+met+water
© ZLTO Monique Jansen

In juni is eenmalig op proefvelden bij Hemstede en Van Dijk verdunde en onverdunde mest nauwkeurig uitgereden met een zodebemester met flowmeter.

Een flowmeter is een instrument waarmee de doorstroming van de verdunde mest per tijdseenheid is te meten.

Vier stroken

Per proef zijn om en om vier stroken met onverdunde mest en vier stroken met verdunde mest uitgereden. Na het uitrijden is de opbrengst van gras in de eerstvolgende snede in hoeveelheid en kwaliteit bepaald.

Na het aanwenden van 20 kuub onverdunde mest en 40 kuub verdunde rundveedrijfmest per hectare met een verhouding van één deel water op één deel mest bleek dat het grasland met de verdunde mest 8 tot 17 procent meer opbrengst leverde.

VEM en eiwitgehalte

De VEM-waarde en het eiwitgehalte van het gras bemest met verdunde mest lagen bij Van Dijk wat lager. Dit komt mogelijk doordat de ontwikkeling van het gras daar eerder op gang is gekomen door een betere opneembaarheid van de nutriënten.

Bij Hemstede waren de VEM-waarde en het eiwitgehalte gelijk.

Onderzoek Wageningen UR

Mest verdunnen met water wordt in de praktijk al toegepast bij bijvoorbeeld het bemesten met sleepslangen. Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt dat het aanwenden van verdunde mest kan leiden tot 40 procent emissiereductie op bedrijfsniveau.

Wat het betekent voor de opbrengst en de kwaliteit van het gras was nog niet onderzocht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer