'Geen melkveewet, geen derogatie'

Als de melkveewet niet door de politiek wordt gesteund, loopt Nederland het risico de derogatie kwijt te raken. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer.

%27Geen+melkveewet%2C+geen+derogatie%27
© twan wiermans

De melkveewet moet de groei van de melkveesector na het afschaffen van het melkquotum in goede banen leiden. Kort gezegd: melkvee productie kan groeien maar binnen milieurandvoorwaarden.

Belangrijk is dat de fosfaatproductie niet door het plafond heengaat. Als dat wel gebeurt, voldoet Nederland niet langer aan de derogatievoorwaarden zoals dat is afgesproken met de Europese Commissie.

Mestverwerking

Als de wet niet op 1 januari 2015 kan worden ingevoerd, kan de verplichte mestverwerking voor melkveebedrijven niet op gang komen. In de wet staat namelijk dat melkveebedrijven die in 2015 meer fosfaat produceren dan in 2013 dat overschot geheel moeten verwerken.

'Dan bestaat de kans de Nederland door het fosfaatplafond heengaat en ligt het in de rede dat Nederland de derogatie verliest', schrijft Dijksma.

Dierrechten

'Als Nederland door het fosfaatplafond heengaat, moet ik productiebeperkende maatregelen nemen', laat Dijksma weten. 'Daarbij ligt het invoeren van dierrechten voor de melkveehouderij het meest voor de hand.'

Dijksma stelt dat de Europese Commissie de melkveewet heeft meegewogen bij het verlenen van derogatie voor de periode 2014-2017.

Mestverwerking

Dijksma wil dat de mestwet op 1 januari 2015 in werking treedt zodat de verplichte verwerking voor bedrijven met een overschot kan beginnen.

In de melkveewet is verplichte mestverwerking vastgelegd. Bedrijven die in 2015 meer fosfaat produceren dan in 2013 moeten hun gehele overschot verwerken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer