Korte+termijn+weinig+oplossingen+fosfaatgroei
Nieuws
© Jan van Liere

Korte termijn weinig oplossingen fosfaatgroei

Op korte termijn zijn er onvoldoende instrumenten om de fosfaatgroei van de melkveesector te beperken. LTO wil in de komende maanden in overleg met haar leden over de groeiruimte en beperkingen voor de melkveesector na 2015.

Ongeveer 60 procent van de melkveebedrijven produceert nu al meer fosfaat dan zij op hun land kwijt kunnen, blijkt uit cijfers van het CBS.

De verwachte groei van de melkveehouder na het afschaffen van het melkquotum brengt dan ook een verdere toename van de fosfaatproductie met zich mee.

Verwerkingsverplichting

De verwerkingsverplichting voor bedrijven met een overschot moet er mede voor zorgen dat Nederland niet door het door Brussel gecontroleerde fosfaatplafond heengaat.

Andere opties voor het verminderen van de fosfaatproductie zoals efficiënter voeren of meer grond verwerven kosten tijd. Ook fosfaatheffingen en verplichte deelname aan de kringloopwijzer zetten op korte termijn te weinig zoden aan de dijk.

Explosief

Als melkveehouders niet voldoende actie ondernemen om hun overschotten te verwerken, kan de fosfaatproductie de komende twee jaar explosief stijgen. Zeker als de komende jaren flink meer koeien worden gemolken.

Als de sector door het fosfaatplafond heen gaat, zal de overheid maatregelen moeten nemen. Daarbij wordt de regie, die Dijksma tot dusver bij de sector zelf heeft gelegd, weer terug bij de politiek.

Weinig instrumenten

'Op lange termijn zijn er genoeg opties om het fosfaatprobleem op te lossen', zegt Kees Romijn, LTO voorzitter van de vakgroep melkveehouderij.

'We moeten ervoor zorgen dat er een extra rem komt om niet uit de bocht te vliegen met de groei van de fosfaatproductie.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer