Spelregels rond het wandelen met de hond

Dankzij de LTO Noord-afdelingen in het Overijsselse Vechtdal worden toeristen en buitenlui met een brochure en Facebook-pagina gewezen op de spelregels rond het wandelen met de hond.
Even de hond uitlaten in het weiland naast de camping of de woonwijk kan verstrekkende gevolgen hebben. Honden kunnen drager zijn van de ziekteverwekker Neospora. Als zij hun behoefte doen in de weilanden, komt de parasiet via (kuil)voer in de koe, die daardoor een spontane abortus kan krijgen.
In het voor wandelaars populaire Vechtdal wilde LTO dit onder de aandacht brengen. ‘Recreanten die bijvoorbeeld over de schouwpaden van de waterschappen wandelen, denken meteen dat de hond dan ook los mag lopen’, zegt Gert Jonkhans.
Jonkhans is oud-bestuurslid van LTO Noord Hardenberg, jager en zat in het waterschap. ‘Ik heb toevallig de kennis in huis, waarom zou ik dat niet delen met anderen?’ Samen met de LTO Noord-afdelingen Ommen, Dalfsen en West-Overijssel en LTO Noord Projecten wist hij er een breed gedragen project van te maken met medewerking van onder andere waterschappen en gemeenten.
De flyer heeft als titel ‘Honden welkom in het Vechtdal’ en is inclusief een plattegrond die mensen laat zien waar ze wel of niet met de hond mogen wandelen.
De werkgroep heeft enkele aanbevelingen. ‘Zo pleiten we voor het meenemen van een plastic zakje als je de hond uitlaat in het buitengebied, zodat je de poep kunt opruimen. Net als in de stad. Zo houd je het landschap schoon en ga je Neospora tegen’, aldus Jonkhans.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer