Schanshoeve koopt 50 Noorse zeugen

Jan Schuttert kocht ruim een maand met bemiddeling van Topigs Norsvin 50 Noorse zeugen. In 2 jaar tijd vervangt hij de 700 Topigs 20 zeugen op de Schanshoeve in Balkbrug door Noorse zeugen.

Schanshoeve+koopt+50+Noorse+zeugen
© Gaasbeek Fotografie Ommen

Schuttert was tevreden over het fokmateriaal dat hij had, maar tijden én de markt veranderen. ‘Je moet stap voor stap met de markt meegaan’, zegt hij over zijn drijfveren.

'De Noorse zeug werpt net zo veel levende biggen als de Topigs 20, maar haar grootbrengend vermogen is beter en dat gegeven wordt steeds belangrijker.’ Wanneer de zeugen 250 dagen oud zijn, worden de eerste dieren aangedekt met een Noorse beer.

TN 70

Voor de productie van de F1-zeugen worden de Noorse zeugen aangedekt met een Topigs York-beer. Dat fokproduct krijgt de naam TN 70, vertelt Schuttert.

Hij verwacht dat iedere zeug jaarlijks zorgt voor acht tot negen opfokzeugen. In principe kan het hele bedrijf in een jaar of twee worden bevolkt vanuit de eigen aanfok. Dan kan het uitleveren naar de klanten, die nu ook hun opfokmateriaal betrekken van de Schanshoeve, beginnen.

Meer zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer