‘Duurzaamheid niet alleen voor boer’

Als Nederland duurzamer voedsel wil produceren, dan moet dat tot stand komen door veranderingen in het bedrijfsleven en verandering in het gedrag van de consument.

%E2%80%98Duurzaamheid+niet+alleen+voor+boer%E2%80%99
© Nieuwe Oogst

Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een advies aan de overheid.
De machtsverhoudingen binnen de voedselketen zijn de afgelopen decennia flink verschoven, constateert WRR. Zaad- en diervoederbedrijven, de levensmiddelenindustrie, banken, supermarkten, consumenten en maatschappelijke organisaties hebben tegenwoordig veel invloed.

Alle schakels

In het advies stelt de WRR dat het overheidsbeleid zich moet aanpassen aan de nieuwe situatie. Veel beleid op het gebied van duurzaamheid is in de huidige situatie gericht op de primaire sector.

Maar de landbouw is niet de enige schakel in de keten waar aandacht voor duurzaamheid moet zijn. Ook de latere schakels van de productieketens zijn cruciaal, stelt de raad.

Zere plek

De WRR legt de vinger op de zere plek, stelt directeur Thijs Cuijpers van LTO Nederland. ‘De verantwoordelijkheid voor duurzame voedsel kan nooit bij één schakel in de keten gelegd kan worden’, zegt Cuijpers. ‘Alle schakels, nationaal en internationaal, hebben een verantwoordelijkheid.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer