Fokbedrijven+gaan+voor+m%C3%A9%C3%A9r+uit+genomics
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Fokbedrijven gaan voor méér uit genomics

Méér halen uit genomics. Dat is het doel van het STW-Breed4Food Partnership.

Middels onderzoek wil dit samenwerkingsverband vanuit genomics kijken naar nieuwe inzichten rond duurzaamheid, gezondheid, efficiency en het dierenwelzijn.

Het consortium bestaat uit de technologiestichting STW en het bedrijvenconsortium Breed4Food, een samenwerkingsverband van Wageningen UR en de bedrijven CRV (rundvee), Cobb Europe (pluimvee), Hendrix Genetics (pluimvee, varkens, vis), en Topigs Norsvin (varkens).

Betere voorspelling

Ze willen de genomische informatie effectiever toepassen voor een nog betere voorspelling van eigenschappen van dieren. Hiervoor maken ze gebruik van statistiek en bio-informatie, zoals dna-strings combinaties.

Ook wordt getracht om bepaalde eigenschappen meetbaar te maken, zoals gedrag, voedselefficiency en gevoeligheid voor ziekten, zodat hier mogelijk een erfelijke relatie te herleiden is.

Focus op duurzaamheid

Terwijl de fokkerij in het verleden veel de nadruk legde op het verhogen van de productiviteit, kwam het afgelopen decennium het accent steeds meer te liggen op duurzaamheid, voedselveiligheid en welzijn. Hiervoor zijn grote onderzoeksinspanningen nodig.

Onderzoekers kunnen nu onderzoeksvoorstellen aandragen, waaraan minimaal twee verschillende kennisinstellingen meedoen. Het budget voor de STW-Breed4Food Partnership bedraagt 3 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer