Voeropname+en+ketose+in+fokwaarde+rund
Nieuws
© crv

Voeropname en ketose in fokwaarde rund

Het fokken op voeropname en het voorkomen van ketose kreeg vandaag een nieuwe impuls. CRV lanceerde tijdens de World Dairy Expo in Madison (VS) de vernieuwe fokkerijgetallen Better Life Efficiëntie en Better Life Gezondheid, waarin deze kentallen zijn verwerkt.

Bij het verhogen van de efficiëntie van de melkproductie draait het vooral om voerefficiëntie. In onderlinge samenwerking en mede gefinancierd door het Productschap Zuivel ontwikkelden Wageningen UR Livestock Research en CRV een fokwaarde voor voeropname.

CRV integreert deze fokwaarde in het fokkerijgetal Better Life Efficiëntie. Hierdoor ontstaat een nauwkeurig beeld van de mate waarin een stier efficiënt producerende nakomelingen geeft.

Better Life Efficiëntie bewaakt daarbij de balans tussen efficiënte productie en duurzaamheid, doordat de focus op levensproductie ligt, aldus CRV.

Ketose terugdringen

Ketose (slepende melkziekte) is een bekend probleem die de gezondheid van de veestapel negatief beïnvloedt. Dankzij praktijkgegevens uit de melkproductieregistratie heeft CRV een fokwaarde kunnen ontwikkelen voor het terugdringen van dit probleem.

De fokwaarde ketose zal worden geïntegreerd in het fokkerijgetal Better Life Gezondheid. Met dit getal kunnen veehouders volgens CRV praktijkgericht stieren selecteren die positief bijdragen aan de gezondheid van de veestapel, waarbij ketose nu wordt meegenomen.

CRV zal de informatie vanaf december bij haar holsteinstieren gaan publiceren

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer