Mooie+startnotering+biologische+uien
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Mooie startnotering biologische uien

LNCN in Emmeloord noteerde vandaag de eerste biologische uien droog uit de schuur op 34 tot 36 euro per 100 kilo.

Volgens handelaar Rudie Ensing van OTC Holland in Lelystad is de mooie notering het gevolg van de start van een afzetseizoen waarbij vraag en aanbod steeds mooi in evenwicht zijn.

'De verwachting was dat door een hoge aanbod tijdens de oogst de prijs onder druk zou komen. Echter tussendoor is de oogst voor een periode stilgevallen door slecht weer en verder is er steeds voldoende vraag gebleven', verklaart Ensing.

Wegvallen export

Voor de komende periode verwacht Ensing niet dat de vraag gehandhaafd blijft. 'De meeste omringende landen hebben nu zelf genoeg bio-uien en daardoor zal de export voor een deel wegvallen.'

Voor de telers is het volgens Ensing geen groot probleem dat er even wat minder afzet is. 'De meesten hebben een goed product in de bewaring liggen en kunnen wel even wachten voordat ze moeten afleveren.'

Russische boycot

Overigens gaat Ensing ervan uit dat de Russische boycot weinig invloed heeft op de markt voor biologische uien. 'Het heeft hooguit tot gevolg dat de schapruimte in Europese supermarkten kleiner is, vanwege een groter aanbod van gangbare uien.'

Vorig jaar noteerde Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) de eerste biologische uien droog uit de schuur al in week 37. Het prijsniveau was toen vergelijkbaar met noteringen van 33 tot 38 euro per 100 kilo.

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer