'Aanpassing vergroening bespaart miljoenen'

De aanpassingen van de vergroeningsregels binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) bespaart de Nederlandse akkerbouw zo'n 10 tot 15 miljoen euro inkomstenderving per jaar, becijfert LTO-vakgroep Akkerbouw.

%27Aanpassing+vergroening+bespaart+miljoenen%27
© Nieuwe Oogst

Door de oorspronkelijke keuzes die het kabinet maakte voor de nationale invulling van de vergroening, werden akkerbouwers welhaast gedwongen om een deel van hun bouwland uit productie te nemen, meldt de vakgroep.

De EU-verplichting voor vergroening bestaat uit behoud van blijvend grasland, gewasdiversificatie op bouwland en de verplichting om 5 procent van het bouwland in te richten als ecologisch aandachtsgebied ofwel EFA.

33.500 hectare EFA

Voor Nederland land geldt de EFA-verplichting volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor 12.500 bedrijven met circa 670.000 hectare bouwland, wat leidt tot circa 33.500 hectare EFA.

Om te voldoen aan de minimale vergroeningseisen zouden Nederlandse akkerbouwers volgens de oorspronkelijke keuzes ten minste 1 procent van het bouwlandareaal uit productie moeten nemen. Dat staat gelijk aan 6.700 hectare.

Totale schadepost

Bij een saldo van 1.000 tot 1.500 euro per hectare komt het totale bedrag aan inkomstenderving uit op 6,7 tot 10 miljoen euro.

Omdat het om minimale eisen gaat, acht LTO-vakgroep Akkerbouw het reëel ervan uit te gaan dat de totale schadepost voor de Nederlandse akkerbouw had kunnen oplopen tot 15 miljoen euro.

Vanggewassen

LTO is blij met het lobbysucces en daarmee de mogelijkheid dat vanggewassen meetellen voor de vergroening. Het verlies aan productieareaal kan daardoor beperkt blijven.

Vanggewassen moeten minimaal tien weken op het land staan en uiterlijk 1 oktober zijn ingezaaid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer