Vijf+voetbalvelden+%E2%80%98asbest+eraf%E2%80%99
Nieuws
© Bert Hartman

Vijf voetbalvelden ‘asbest eraf’

Ruim dertig agrarische bedrijven in Hollands Kroon laten samen asbestdakplaten verwijderen van schuren en stallen met een oppervlakte van vijf voetbalvelden. De opruimactie maakt deel uit van het Landelijk Stimuleringsprogramma Asbestveilige Agrosector.

Bert Hartman

Drempel

Vanaf 2024 moet al het asbest zijn opgeruimd. Het tempo waarmee dat tot nu toe gebeurt, is veel te laag, weet Saskia van Noordt van Projecten LTO Noord. Nog geen tien procent van de bedrijven met asbest heeft inmiddels actie ondernomen. ‘We proberen daarom de drempel om mee te doen te verlagen, onder meer door veel voorwerk te verrichten. We vragen bijvoorbeeld collectief offertes aan zodat we een goede aannemer kunnen kiezen. Daarnaast weten we uit ervaring met eerdere projecten welke stappen we moeten nemen en waarop we moeten letten.’
Koolen is tevreden over de begeleiding. ‘We hebben acht aannemers aangeschreven. Alle prijsopgaven zijn zodanig op een rijtje gezet, dat ze goed met elkaar te vergelijken zijn. De twee beste partijen hebben we uitgenodigd voor een gesprek, waarna de keuze is gevallen op De Jong in Ursem, die de komende tijd alle deelnemers bezoekt om de persoonlijke wensen in kaart te brengen.’
De bestuurder raadt andere afdelingen aan om niet te lang te wachten met een inventarisatie. ‘2013 was voor de akkerbouw een redelijk tot goed jaar. Dat is voor veel ondernemers toch een belangrijke voorwaarde om in actie te kunnen komen en een probleem als dit aan te pakken.’
Het programma Asbestveilige Agrosector is een initiatief van LTO Noord, ZLTO, LLTB, het ministerie van Infrastructuur en verzekeraar Achmea om agrariërs bewust te maken van de asbestrisico’s en om het proces van asbestsanering in de agrarische sector te vergemakkelijken, te verbeteren en te versnellen.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer