Koude en natte weer kost suikeropbrengst

Suiker Unie heeft de opbrengstverwachting van de suikerbieten met 0,2 ton suiker per hectare naar beneden bijgesteld naar 14,8 ton suiker per hectare.

Koude+en+natte+weer+kost+suikeropbrengst
© Nieuwe Oogst

De coöperatie ging lange tijd uit van een gemiddelde suikeropbrengst van 15 ton per hectare. Die prognose gaat uit van gemiddelde weersomstandigheden.

Recordopbrengst

De bijstelling heeft te maken met het relatief koude, sombere en natte weer in augustus. Dat heeft minder groei gegeven dan normaal.

De 14,8 ton suiker zou nog steeds een recordopbrengst zijn. De verwachte opbrengst is circa 10 procent hoger dan het vijfjaargemiddelde en circa 11 procent hoger dan vorig jaar.

Neerslagoverschotten

Er zijn aanzienlijke regionale verschillen en ook binnen regio’s tussen telers. De oorzaak ligt bij regionale neerslagoverschotten, deels al in dit voorjaar en deels in augustus ontstaan.

Vooral in zuidelijk Drenthe en noordelijk Overijssel is dit voorjaar wateroverlast geweest. In augustus viel er veel neerslag in Limburg en delen van West-Nederland.

Op de noordelijke zand-, dal- en veengronden komt de verwachte gemiddelde opbrengst het laagst uit met rond de 13 ton suiker per hectare. Flevoland zit met 17 à 18 ton suiker het hoogst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer