Cosun%3A+lagere+toewijzing+bietentelers
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Cosun: lagere toewijzing bietentelers

Voor oogstjaar 2015 verlaagt Cosun de toewijzing voor bietentelers naar 103 procent van de basisreferentie.

De toewijzing is daarmee 2 procent lager dan die van 2014.

Verder kondigt Cosun aan om een deel van de surplusbieten van dit jaar door te schuiven naar 2015. Cosun beschouwt de doorgeschoven bieten van 2014 als de eerste quotumbieten van 2015. Bietentelers moeten daarmee rekening houden bij de uitzaai in 2015.

Afzet iets groter

Suiker Unie zal ook dit jaar een grote hoeveelheid surplussuiker kunnen verkopen, deels als non-food suiker in de EU en deels via export. De afzet is iets groter dan de afgelopen jaren en is conform de geplande hoeveelheid.

Er wordt dit jaar echter een record hectareopbrengst van 15 ton suiker verwacht, 1,5 ton meer dan het meerjarig gemiddelde. Daardoor is de hoeveelheid beschikbare surplussuiker groter dan de afzetmogelijkheden en moet er suiker doorgeschoven worden.

Boven 15 procent

De voorlopige inschatting van Cosun is dat in 2014 surplusbieten vanaf 15 procent boven de toewijzing doorgeschoven gaan worden. Surplussuiker tot 15 procent boven de toewijzing verwacht Suiker Unie in 2014 af te kunnen zetten.

Naast de toegewezen quotumbieten rekent Suiker Unie in 2015 in ieder geval 7 procent surplusbieten af tegen een basisprijs van 25 euro per ton bij 16 procent suiker. Ook dan geldt dat de extra surplusbieten afhankelijk van de marktsituatie worden afgerekend ofwel doorgeschoven naar 2016.

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer