Fresco%3A+afstand+landbouw%2Dpubliek+probleem
Nieuws
© Dirk Hol

Fresco: afstand landbouw-publiek probleem

De hoogste prijs van ons succes als mensen is groeiende afstand tussen landbouw en publieke begrip van de herkomst van voedsel. Dat zei Louise Fresco, voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen UR, gisteren bij de opening van het academisch jaar.

Fresco wil de komende jaren de relatie tussen wetenschap en de samenleving vernieuwen. Zij pleit ervoor om de samenleving, bedrijfsleven en belangorganisaties meer te betrekken bij wetenschap.

'Dat kan door het instellen van groepen waarin belanghebbenden met elkaar van gedachten kunnen wisselen.'

Munitie om punt te maken

In haar eerste speech als voorzitter van de Raad stelde Fresco dat tegenwoordig wetenschappelijke onderzoek vaak wordt afgedaan als een mening. 'Belanggroepen kiezen daaruit de cijfers die zij kunnen gebruiken als munitie om hun punt te maken.'

De gouden driehoek van overheid, kennis en bedrijfsleven/maatschappij die heeft bijgedragen aan het succes van de Nederlandse landbouw, zakt in elkaar, stelt Fresco.

'Overheid spreekt over innovatie, maar er wordt maar een relatief klein bedrag voor opzij gezet. Daarnaast begrijpen veel mensen in Den Haag niet dat voedsel en landbouw bijzonder zijn en niet zomaar een sector als alle anderen.'

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer