Zaden zonder zuurstof langer houdbaar

Zaaizaad is onder zuurstofarme omstandigheden lager te bewaren, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR.

Zaden+zonder+zuurstof+langer+houdbaar
© Nieuwe Oogst

Zaadfysiologen van Wageningen UR en de Nederlandse genenbank onderzochten voorgekiemde selderijzaadjes. Die verliezen na drie weken normaal een groot deel van hun kiemkracht.

Zonder zuurstof echter kiemt na deze periode nog 98 procent van de zaden. Veel zaadbedrijven en genenbanken bewaren hun zaden in gewone lucht.

Reactie met zuurstof

In die lucht zit 21 procent zuurstof die reageert met allerlei stoffen die in de plantenzaden zitten. De reactie met zuurstof zorgt ervoor dat zaden hun kiemkracht verliezen.

Een korte tijd met zuurstof is niet erg omdat antioxidanten in de zaden dat opvangen. Maar nu blijkt dat de het effect van zuurstof bij langere bewaring zó hoog is, dat het de beperkende factor wordt voor de houdbaarheid van de zaden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer