Buma+pleit+voor+zelfvoorzienende+landbouw
Nieuws
© CDA

Buma pleit voor zelfvoorzienende landbouw

Op voedselgebied moet ons land niet afhankelijk worden van instabiele landen. Daarom moet Nederland in zijn eigen voedselvoorziening kunnen voorzien. Dat stelt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vandaag in de Volkskrant.

'De graankraan uit Oekraïne of Rusland kan zomaar worden dichtgedraaid', vertelt Buma in de krant. Volgens hem worden voedselveiligheid en -zekerheid deze eeuw door internationale onzekerheid een grote uitdaging.

'We moeten strategisch kiezen voor een Nederlandse landbouwsector die voorziet in de productie van ons dagelijks voedsel.'

Kerntaak

Het Nederlandse landbouwbeleid moet volgens hem trouwens in Europees verband worden gezien. De garantie op voedselvoorziening moet een 'kerntaak' van de Europese Unie worden.

Volgens Buma hebben de nieuwe internationale dreigingen grote gevolgen voor de Nederlandse energie-, voedsel- en handelspolitiek. Zo moet Europa af van het Russische gas, schrijft de CDA-leider.

Defensie

Om de dreigingen aan te kunnen moet er ook meer geld naar defensie en inlichtingendiensten. Buma pleit er opnieuw voor om mensen die terroristisch geweld verheerlijken te kunnen vervolgen.

ANP

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer